HBOR do rujna odobrio 4,8 milijardi kuna za kredite

Bez autora
Sep 18 2011

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), unatoč krizi, uspjela je osigurati novac za kreditiranje domaćih poduzetnika. Zadržali su iste kamatne stope na štetu svoje dobiti, a uspjeli su i smanjiti neke kamatne stope baš za izvoznike. Od 2000. HBOR je izgradio sustav potpore izvoznicima koji se sastoji od pet kreditnih programa namijenjenih isključivo tom sektoru i kroz koje je dosad odobreno više od 26 milijardi kuna. Uz to, izvoznici su iskoristili novac i iz ostalih programa te banke. U prvih osam mjeseci ove godine HBOR je, prema njihovim podacima, odobrio 1094 kredita u iznosu od 4,8 milijardi kuna. Najviše je odobreno za kreditiranje izvoza, od čega više od dvije milijarde kuna za financiranje pripreme i naplate izvoznih poslova. Time su osigurani izvozni poslovi vrijedni 877 milijuna kuna. Kroz osiguranje i reosiguranje podržan je izvoz hrvatskih roba i usluga u 48 zemalja svijeta prema 721 kupcu. Ukupni osigurani izvozni promet u prvih šest mjeseci 2011. bio je 748,9 milijuna kuna, a ukupna naplaćena premija iznosila je 2,4 milijuna kuna.

HBOR do rujna odobrio 4,8 milijardi kuna za krediteHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), unatoč krizi, uspjela je osigurati novac za kreditiranje domaćih poduzetnika.

Zadržali smo iste kamatne stope na štetu svoje dobiti, a uspjeli smo i smanjiti neke kamatne stope baš za izvoznike, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev otvarajući u petak u Dubrovniku 10. međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza, koju organizira ta banka.

Od 2000. HBOR je izgradio sustav potpore izvoznicima koji se sastoji od pet kreditnih programa namijenjenih isključivo tom sektoru i kroz koje je dosad odobreno više od 26 milijardi kuna. Uz to, izvoznici su iskoristili novac i iz ostalih programa te banke.

U prvih osam mjeseci ove godine HBOR je, prema njihovim podacima, odobrio 1094 kredita u iznosu od 4,8 milijardi kuna. Najviše je odobreno za kreditiranje izvoza, od čega više od dvije milijarde kuna za financiranje pripreme i naplate izvoznih poslova. Time su osigurani izvozni poslovi vrijedni 877 milijuna kuna. Kroz osiguranje i reosiguranje podržan je izvoz hrvatskih roba i usluga u 48 zemalja svijeta prema 721 kupcu. Ukupni osigurani izvozni promet u prvih šest mjeseci 2011. bio je 748,9 milijuna kuna, a ukupna naplaćena premija iznosila je 2,4 milijuna kuna.

Kovačev je rekao da HBOR, kao razvojna i izvozna banka i izvozna agencija Republike Hrvatske, od svog osnutka podupire hrvatske poduzetnike u nastojanjima da ojačaju svoj položaj na međunarodnom tržištu. Hrvatskim izvoznicima potrebna je pomoć u pribavljanju što povoljnijih sredstava za financiranje svojih projekata ali i savjetovanje u području financija te smo vrlo ponosni što HBOR već dugi niz godina uspješno obavlja obje funkcije, dodao je.

Naveo je da HBOR-ovi stručnjaci stalno prate najnovija svjetska kretanja kako bi izvoznicima pružili cjelovitu uslugu i najpovoljnija rješenja prilagođena upravo njima, a sve kako bi bili što konkurentniji na svjetskim tržištima. Izrazito nas veseli sve veći broj izvoznika koji su uvidjeli i iskoristili sve prednosti koje im HBOR pruža u poslovanju, naglasio je Kovačev.

Potpredsjednik Uprave Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer govorio je o gospodarskim izazovima koji čekaju Hrvatsku kad postane članicom EU-a. Samo u prvih šest mjeseci članstva hrvatskim će gospodarstvenicima na raspolaganju biti 800 milijuna eura.

»Gospodarski rast i nova zapošljavanja prioriteti su i ciljevi Unijine ekonomske politike pa će tako biti postavljeni i kriteriji potpore novim članicama«, poručio je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik